Αποθηκεύεις σωστά την ινσουλίνη σου;

Επιμέλεια: Δέσποινα Παπανδρέου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο για την σωστή διατήρηση της ινσουλίνης;

Ποια είναι η δομή και η δράση της ινσουλίνης;

Αρχικά, η ινσουλίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που αποτελείται από 51 αμινοξέα και παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Η δράση της έγκειται στο να εξασφαλίζει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Συνεπώς, λειτουργεί ως “κλειδί” που “ξεκλειδώνει” το κύτταρο και επιτρέπει της είσοδο της γλυκόζης σε αυτό. Λόγω της πρωτεϊνικής της σύστασης, πρέπει να ακολουθεί κάποιες προδιαγραφές όσον αφορά την αποθήκευσή της, ώστε να αποφευχθεί η μετουσίωσή της. 

Ποιές είναι οι συστάσεις για την διατήρηση της ινσουλίνης;

  1. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τις συσκευασίες με τις ινσουλίνες στο ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 2oC έως 7oC.

2. Η ινσουλίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης, καθώς χάνει την δραστικότητά της.

3. Η ινσουλίνη που χρησιμοποιείται (πένες , φυσίγγια, φιαλίδια) μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου σε θερμοκρασίες μεταξύ 15oC και 30oC για 28 ημέρες.

4. Σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι η ινσουλίνη χάνει την αποτελεσματικότητά της όταν εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες. Οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο υψηλότερη είναι η επίπτωση στην δράση της, το οποίο μπορεί να συνεπάγεται την απώλεια του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. 

5. Διατηρείστε την ινσουλίνη όσο το δυνατόν πιο δροσερή, χωρίς όμως να καταψύχεται

6. Τέλος, κρατήστε την ινσουλίνη μακριά από το άμεσο ηλιακό φώς.

Βιβλιογραφία:

Center for Drug Evaluation and Research. “Information Regarding Insulin Storage and Switching between Products in an Emergency.” U.S. Food and Drug Administration, www.fda.gov/drugs/emergency-preparedness-drugs/information-regarding-insulin-storage-and-switching-between-products-emergency. Accessed 18 May 2023.