Tips αλλαγής σετ έγχυσης και δεξαμενής ινσουλίνης
Επιμέλεια: Δέσποινα Παπανδρέου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Δεδομένου ότι η αλλαγή του καθετήρα και της δεξαμενής ινσουλίνης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ανά 3 ημέρες, παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για να απλοιποιήσουμε την υπενθύμιση αυτής της διαδικασίας.
Άρα…
- Ορίζουμε μια υπενθύμιση στην αντλία, η οποία θα μας ειδοποιεί για αυτή την αλλαγή. Πως θα γίνει αυτό;
Πατάμε Μενού ⇒ Ρυθμίσεις ⇒ Ρυθμίσεις Ειδοποίησης ⇒ Υπενθυμίσεις ⇒ Αλλαγή σετ ⇒ Το ορίζουμε στις 3 ημέρες ⇒ Αποθήκευση
- Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο ημερολόγιο του κινητού στο οποίο θα ορίσουμε επανάληψη της ειδοποίησης κάθε 3 ημέρες.
- Επίσης, συνήθως συστήνουμε να γίνεται ταυτόχρονη αλλαγή της δεξαμενής και του καθετήρα, ώστε να μην χρειάζεται να θυμόμαστε 2 διαφορετικές ημερομηνίες.
- Για να γίνει το παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε περίπου πόσα ml ινσουλίνης χρειαζόμαστε για 3 ημέρες. Οπότε και γεμίζουμε με την αντίστοιχη ποσότητα την δεξαμενή.
- Συστήνουμε την αλλαγή των σημείων έγχυσης ινσουλίνης, ώστε να γίνεται η επούλωση αυτών και να αποφευχθεί η πιθανότητα λιποϋπερτροφίας και κακής “απορρόφησης” της ινσουλίνης.
- Σημαντικό είναι να ελέγχουμε προσεκτικά την γλυκόζη αίματος μετά από κάθε φορά που αλλάζουμε το σετ έγχυσης, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει εισαχθεί σωστά.
- Όπως τονίζουμε και στις εκπαιδεύσεις, εξίσου σημαντικό είναι να μην υπάρχουν φυσαλίδες στην δεξαμενή και στη σωλήνωση.
- Τέλος, στη διάρκεια των διακοπών μεταφέρουμε την διπλάσια ποσότητα αναλωσίμων και ινσουλίνης συγκριτικά με αυτή που θα χρειαζόμασταν.
Πηγή:
Medtronic – Diabetes Shop.gr